2011. október 5., szerda

Lelki egészségünkért - Aggódás az élet megrontója 2.

1. fejezet             Élj Napról Napra


Régebben nagyon önző gondolatnak tartottam volna ezt a kijelentést. Hiszen elsőre azt sugallja, élj a mának, ne törődj semmivel. Az igazság viszont pont az ellenkezője. Célok és tervek nélkül nem szabad élni. Szükségünk van arra, hogy mérföldköveket állítsunk magunknak és igyekezzünk el is érni azokat. De nagy igazság, "hogy úgy készülhetünk legjobban a holnapra, ha minden intelligenciánkkal és lelkesedésünkkel igyekszünk tökéletesen megoldani a ma feladatát."
Ezt  dr. Sir William Osler mondta, aki fiatalkorában találkozott egy tizennyolc szóból álló idézettel, ami annak idején megváltoztatta az életét. Ő medikusként agyon aggódta magát azon, hogy átmegy-e az államvizsgán, sikerül-e elhelyezkednie, lesz-e praxisa, meg tud-e élni, stb...
Ekkor olvasta Thomas Carlyle szavait: "Nem az a fontos, hogy meglássuk, ami a távol ködébe vész, hanem, hogy megcselekedjük, ami most előttünk áll."
Néha ez a legnehezebb! Hiszen magunkat felmentve sokszor olyasmin morfondírozunk, ami tőlünk független esemény, amit nem is tudunk befolyásolni. Vagy olyasmire vágyakozunk, ami sohasem lehet a miénk. Vagy azt hisszük, hogy majd egyszer, ha ez meg az a körülmény stimmelni fog, akkor majd milyen jó lesz nekünk. Pedig most is jó, csak nem vesszük észre. Nem örülünk amink van és nem érzékeljük, hogy most éljük az életünk és nem holnap. Az idő pedig úgy elszalad s vele az életünk is.


Vegyük észre:     a jövő az ma van és nem holnap!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése