2011. július 24., vasárnap

Kedvenc Albumok 2 - Udvaros Dorottya - Átutazó

Nagyon régen hallgattam ezt a lemezt és most jó volt újra felfedezni. Érdekes szöveg, jó dallamok és átütő egyéniség.


Ezt szeretem a legjobban:





Gondolatok a Vasárnapról

Miért pont Vasárnap? Lássuk mit mond Wikipédia.
A vasárnap a hét – a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti – hetedik, záró napja.
A Bibliában az Ószövetség szerint a hét első napja: a teremtés hetének kezdőnapja.
Korábban Európában is a hét első napjaként tartották számon, s többek között az arab országokban, az Egyesült Államokban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is az.
Az Újszövetség szerint ugyancsak a hét első napja: húsvét vasárnapja, amelyen Krisztus feltámadt (Máté 28,1; Márk 16,2; Lukács 24,1; János 20;1 stb.), ezért a keresztény egyházak minden vasárnapot Krisztus feltámadása ünnepeként ülnek meg.
Az asztrológiában a vasárnapot a Naphoz kötik (lásd az angol Sun-day kifejezést, német Sonn-tag, mindkét nyelvben a Nap napja).
Az ókorban a napokat a hét akkor ismert bolygónak (köztük a Napnak és a Holdnak) rendelték alá. Az ókori latin és germán népek pedig isteneikről nevezték el őket (ez még tetten érhető egyes angol és német nap-elnevezésekben), vagyis a Nap, mint a legfőbb isten napja lett a vasárnap. A kialakuló katolikus egyház részben mivel el akart térni a zsidóktól, az Úr pihenőnapját is a legfőbb napra, a vasárnapra tette. [1]
A latin nyelvterületen az „Úr napja” a vasárnap jelentése. (Olaszul domenica, románul duminica, spanyolul domingo, stb.) A kereszténység a vasárnapot Krisztus feltámadásához köti – lásd az orosz Vaszkriszényje, feltámadás szót.
A magyar vasárnap szó valószínűleg a vásárnap összetett szóból ered, még a pogány korban keletkezhetett, mikor jelentése a vásártartással kapcsolatos, majd munkaszüneti napra vonatkozott. A 11. század nagy részében Magyarországon vasárnap tartották a vásárokat. Az szó elején lévő „á” elhasonulás miatt vált „a”-vá. A szó első írásos említése 1405 körülre datálható.[2]


Régóta - lásd. évek óta- nem emlékszem olyanra, hogy nekem a vasárnap pihenőnap lett volna. A heti elmaradásokat mikor tudja valamelyest behozni az ember lánya, ha nem a hétvégén. Ráadásul tavasztól őszig ott a kert és a telek is, tehát van hol programot csinálni. Bár mindig fogadkozom és tervezek, hogy márpedig pihenni fogok és csak olyat teszek, amihez kedvem van, ez valamiért sohasem jön össze.  Bár lehet, hogy én csinálok valamit rosszul. Biztos!!! Boldogult lány koromban a vasárnap kirándulással, koncertre járással, táncházzal és hasonlókkal telt. Ahogy megszülettek a gyerekek, ezek teljesen elmaradtak mellőlem. De nem baj, ennek így kellett történnie, s lesz idő, amikor visszajönnek ezek a lehetőségek. (Bár a térdem miatt, azt hiszem a táncházról is lemondhatok) 
Most ebben a kényszerpihenőben még is van lehetőségem valami értelmeset kezdeni magammal. S bár borús az idő odakinn, én nem búsulok és pár nekem tetsző dolgot fogok ma csinálni. Ahogy én hívom Városi Éva honlapján kaptam az ötletet "Things I Love Thursday" egy ilyen kis gyűjteménysorozat elindításához, azzal  a különbséggel, hogy én vasárnapra teszem. Mindjárt indul, addig is néhány jó zene.