2015. február 5., csütörtök

Utazásaim: 2. rész: Vác

A 2-es úton kifelé megálltam Dunakeszin és meglepődve tapasztaltam, hogy a szakrendelőben is és vele szemben, tőle kb. 20-30 méterre szintén működik egy patika. Gyakorlatilag egymással szemközt. Érdekes, hogy a kapitalizmus miket nem képes csinálni. Vajon a második érkező miért települt rá az elsőre? Miben bízott? Miben különbözik a másiktól? Vajon sokan átpártoltak? Megérte belevágni? Persze ha modernebb, tisztább, esetleg olcsóbb, kedvesebb a kiszolgálás bizonyára sokan odaszoknak. Kár, hogy nem tudom senkitől megkérdezni, mert mégsem állíthatok oda ilyen kérdésekkel? Vagy mégis? Egyszer lehet, hogy rászánom magam, mert tényleg érdekel.

Sajnos Vácból ma sem láttam mást, mint a bevezető utat és a kórház nem túl esztétikus látványát. Viszont van az út mellett , az Avar utcai temetővel szemben –így távolról – kálváriának tűnő stációkkal szabdalt területe. Most nem volt időm megnézni, de legközelebb megállok.

Viszont ránéztem a Google térképével és jópofa dolgot tapasztaltam. A térképezés során az út egyig vége ősszel, a másik nyáron lett rögzítve, így ahogy a kis sárga emberkével mozgunk az úton hol ilyen, hol olyan kép fogad, ami nagyon érdekes.
Őszből ugrás a nyárba.





Az a kis sárga „házikó” egy stáció.








Csiribi-csiribá itt is itt a házikó, de már lomb takarja.



S hopp, már át is suhantunk a Kőszentes hídon, ami országosan egyedülálló műemlékünk, mert az egyetlen még álló barokk stílusú hidunk. Igaz, most takarásban vannak a szobrok, de majd a jó idő beköszöntével újra láthatjuk őket.



Viszont a kórház mellett van egy gyönyörűséges Kálvária domb. Mindig megmászom ha ott vagyok, igaz ez nem valami nagy sportteljesítmény, hiszen kicsinyke domb az, de ha csak pár percre is érdemes elmélázni egy kicsit a régi kövek között.

Én is csináltam nemrég fotót, de most nem lelem, így az internetről hozok párat róla. Érdemes megnézni.


A Kálvária (Argenti Döme tér) bástyaszerű épülete Vác kertvárosi részében található. 


A zarándokhely 1726-1738 között épült, remetelak és gyülekező kápolna is tartozik hozzá. 



Az erődítmény jellegű építmény a hazai kálvária építészet egyik előfutára volt. Szobrai eltérő kvalitásúak, nem egy mestertől származnak.






Forrás: http://www.panoramio.com/photo/37174753