2011. szeptember 21., szerda

Te fizetnél?

Nem is olyan régen nagy média érdeklődés közepette Budapesten kihelyeztek két ásványvizes automatát a város különböző pontjaira. A hűtött vízért mindössze 50 Ft-t kellett fizetni annak aki akart. De nem volt kötelező.  A befolyt összeg a Csodalámpa alapítvány munkáját segíti. Most egy beteg kislány kívánságát tudják teljesíteni s mini játszóteret kap a kertjükbe, hioszen nem járhat közösségbe és neki ez volt a nagy álma.
Az automatákat a Sopron Bank költségén állították fel, aki az akció zárásaként az összegyűlt összeg kétszeresét adományozta az alapítványnak. Nagyon nemes és szép dolog, s PR-nak sem utolsó. A Bank és az Alapítvány is nagy figyelmet kapott ezekben a napokban és még fizetni sem kellett érte. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen mindenki jól járt.
Ami viszont szomorú, hogy a "vásárlók" több mint fele (60% felett) egyáltalán nem fizetett a vízért. Még 50 forintot sem. Gyakorlatilag két zsömle áráért nem voltak becsületesek. Valóban nem volt kötelező a fizetés, s ha valaki akart, akár többet is bedobhatott, de honfitársaink szép számban gondolták úgy, nekik ingyen kell a víz. Nem is értem, mi játszódhatott le e fejükben és vajon körbe néztek-e. Vagy csak nyugisan elvették a vizet, mert úgy gondolták csak a "hülyék" fizetnek olyasmiért, amiért nem kötelező. Erről azok az autósok jutnak eszembe, akik simán leelőzik a busz sávban a sorban  várakozókat, mert ők úgy gondolják  különbek azoknál , akik birka módjára kivárják a sorukat.
Véleményem szerint, aki kis dolgokban hazudik, mismásol, variál, az komolyabb ügyekben  még inkább ezt teszi. 
Na de vissza az automatához: Hazánkban még szerencsére vannak olyan települések, ahol a becsületkassza jól működik. A ház elé kitett portékáért a vevő  otthagyja a megfelelő összeget és nem próbál meg eltűnni mint a kámfor. A becsületességet nem lehet jogszabályilag  kikényszeríteni az emberekből, hanem annak éjjel-nappal, tavasztól-őszig működnie kell mindenkinek a lelkében. Nem azért kell bedobni az 50 Ft-t, mert kötelező, hanem azért, mert ingyen semmi nincs, ráadásul  becsületességünkkel egy nemes célt szolgálunk.
Ha bárki azt gondolja, hogy vele nem fordulhat elő olyan élethelyzet, hogy mások segítségére szorul, az nagyon téved.