2011. augusztus 21., vasárnap

Kefir készítés házilag



Egyszer régen megpróbálkoztam már a házi kefir készítésével, de akkor valamit elrontottam, mert egy idő után elpusztultak a gombák. Miután mostanában nagyon sok kefirt használok (kenyérsütés + saláták+müzli) nagyon megörültem, amikor kaptam egy evőkanál nagyságú kefirgomba telepet. Végül is nagyon egyszerű a készítése, csak némi odafigyelés kell hozzá. Sőt, amikor a bolti vajkrém helyettesítésére kerestem megoldást, akkor kedves hugicám, Erika oldalán találtam is egy jó ötletet, amit mai napig készítek is. Következő posztban majd a hamis sajtkrémmel foglalkozom. De vissza a kefirkészítéshez.

Én így készítem:
  1. kefirgomba elhelyezése a tisztára mosott befőttes üvegbe
  2. ráönteni a tejet
  3. lezárni a kupakkal
  4. 1-2 napig a konyhapulton várakozik és érlelődik
  5. 2.-3.  napon szűrőn különválasztani
  6. rögtön felhasználni vagy hűtőbe tenni
    • kenyérben a folyadék egy részét képezi
    • sajt/vajkrémet lehet belőle készíteni
    • natúran meginni
  7. szűrőben visszamaradt gombát alaposan megmosni
  8. újra üvegbe tölteni és kezdődhet a ciklus előröl
    Ha túl sok a gomba: