2011. szeptember 27., kedd

Autós trükk


Nem tartom magam paranoiásnak de autós ügyekben nagyon óvatos vagyok. Sajnos sokan pórul jártak már, mikor jóhiszeműen reagáltak bizonyos esetekben, vagy eleve nem feltételeztek olyan lehetőségeket, amelyek szinte tálcán kívánják az alkalmat a rosszhiszemű egyéneknek (magyarul tolvajoknak). 
  1. Amikor kiállok az autóval a kertből, mindig leállítom a motort, kiveszem a kulcsot és úgy megyek vissza becsukni a kaput. Télen ez nem egy praktikus megoldás, hiszen  indulás előtt némi motormelegítés sokat nyomhat a latba, de mégis így teszek, mert nem szeretném, ha valaki bepattanna és elhajtana az autóval és a táskámmal.
  2. Ha hazaérek, akkor ugyan ez, csak fordítva. Leparkolok, leállítom a motort, kieszem a kulcsot és megyek kinyitom a kaput, majd beállok. Macera, de még mindig ez a legjobb megoldás, ha egyedül vagyunk.
  3. Értéket sohasem hagyok az autóban, még nem látható helyen sem, hát még láthatón.
Miért írom mindezt? Azért mert kaptam egy ilyen témájú levelet, amit most okulástól ide másolok. Hátha valakinek segít a megelőzésben.  (Remélem nem városi legendáról van szó és valaki távolról figyeli, ki milyen szorgalmasan továbbítja.)
"A múlt héten a XXYY-ban parkoltam. Amikor kihajtottam, észrevettem egy papírt a hátsó szélvédőn. Láttam, hogy az egy benzin blokk volt. Szerencsémre egy barátom már mondta, hogy ne álljak meg (emiatt), mert hogy valaki várhatja,... hogy kiszálljak az autómból.
Figyeljünk a hátsó szélvédőre tapasztott papírokra! Gépjárműrablások új módszerével állunk szemben! Sétálsz a parkolóban, nyitod a kocsidat és beszállsz. Indítasz, rükvercbe teszed a kocsit. Amikor a visszapillantóban hátra nézel, a hátsó szélvédő közepén észreveszel egy papírcetlit. Megállsz, kiszállsz az autóból és ekkor bukkan fel a tolvaj a semmiből. Beszáll az autódba és elhajt. Nagy sebességgel, gyakorlatilag majdnem rajtad keresztül. ÉS találgassanak a hölgyek...Fogadni mernék, hogy a retiküljük/kézitáskájuk a kocsiban maradt. Így az autótolvajnak az autódon kívül már a címed, a pénzed és a kulcsaid is meg vannak! Házad és személyed nem titok többé! Nagyon jól szervezettek, már több autós járt így pórul! Amennyiben papírcetlit látsz a hátsó szélvédődre tapadva, zárd be az ajtókat, indíts és menj el onnan! A papírt majd később leszeded. Talán nem árt értesíteni erről a családot, barátaidat, különösen a hölgyeket! Egy retikülben sok fontos irat van. Biztos nem akarod, hogy mindez rossz kezekbe kerüljön!"