2011. október 15., szombat

Hypatia és az elipszis


Ma volt az MTV 1-en Alejandro Amenábar spanyol rendezőnek egyik filmje, a címe Agora
Az első női matematikus, az alexandriai Hypatia történetét meséli el és a vallások akkori helyzetét, illetve az emberi gyűlölet pusztítását. 
Alexandriai Hüpatia személyéről én még sohasem hallottam, s a film elején nem is értettem miről van szó. Oly furcsának tűnt, hogy egy nő tanított férfiakat és azok még adtak is a szavára. Ez tetszett.
Az már kevésbé, hogy a film végére sem sikerül eldöntenem, mit szeretett volna a rendező kifejezni. Elég zavaros volt a történetvezetés és a drámai csúcspontokon egyszerűen kiléptünk a történetből és az Univerzum mibenlétéről hallhattunk ismeretterjesztő előadást. Nyilvánvaló volt, hogy az alkotó zsenit kívánta középpontba állítani és persze érdekes eljátszani a gondolattal, hogy régen, nagyon régen az emberek mit gondolhattak a Föld és a Nap viszonyáról, a többi égitest - vagy ahogy a filmben nevezik őket - a vándorok természetéről. De ahogy a port.hu-n olvasható kritika is megjegyzi, valószínűleg nem ez lesz a rendező legjobb filmje.

"A spanyolok csodagyerekének számító Alejandro Amenábar eddig bármihez nyúlt, arannyá változott a kezében. Minden csoda három napig tart, és ha valaki magától elszállva elkezd fontoskodó, társadalmi üzenetek tömkelegét hordozó mozikat készíteni, akkor ne csodálkozzon azon, ha a korábbi műveinek rajongói elpártolnak tőle. Az Agora egy kétórás egotrip - kosztümös dráma külsőbe csomagolva." 

Végül is nem baj, hogy láttam, mert megismerkedhettem egy csodálatos nő portréjával, akiről még Hold krátert és egyebeket is neveztek el.