Én már évek óta sütöm ezt a fajta mézeskalácsot és még nem volt rá panasz, remélem most sem lesz. Próbáljátok ki, érdemes.
Hozzávalók:
45 dkg virágméz,15 dkg cukor
5O dkg vaj
1 kg liszt (fele sima, fele rétes)
2 csom. sütőpor vagy egy kiskanál szódabikarbóna
3 db tojás
tetszés szerint fűszerek : fahéj ( 1-2 zacskóval, ízlés szerint), szegfűszeg ( 3-5 kiskanállal, ízlés szerint, kakaó ( 2 kiskanál) (de nem feltétlen szükséges), gyömbér (1 kiskanál) ( de nem feltétlen szükséges)
lehetséges fűszerek még ( én nem szoktam, de egyszer majd kipróbálom) : szegfűbors,ánizs, szárított narancshéj, vagy készen kapható mézeskalácsfűszer
Én így csinálom:
Felmelegítem (nem forralom) a vajat, mézet, cukrot, fűszereket, majd kihűtöm (fő az ésszerűség). Ráöntöm a tálban lévő egyebekre és fakanállal összedolgozom.
Lelkesebb mézeskalács készítők ezt a műveletet kézzel végzik. Ilyenkor a tészta reménytelenül a kezükre ragad, szinte levakarhatatlanul. Keserves helyzetükben, tekintetüket az égre emelve Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez fohászkodnak.