2012. december 16., vasárnap

Fölszállott a Páva - Döntő

Ma este hihetetlen szép élményben volt részem. Végre láthattam a Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny egyik epizódját. Miután a Duna Tv-t nem tudjuk fogni, így az előző részekről sajnos lemaradtam, de a döntőt az M1  is közvetítette. Hála érte.

Tehetséges és lelkes fiatalokat láttam, akiknek nem ciki 2012-ben szeretni hazájuk népzenéjét és tánckultúráját. Sőt, nem csak szeretik, hanem művelik is, ráadásul igen magas színvonalon. Öröm volt nézni, hallgatni valamennyit.

Sokszor megható volt látni, hogy milyen átéléssel tárták elénk a szebbnél szebb dalokat, muzsikát vagy táncokat. Lélekmelengető két órát kaprunk ajándékba, ami nagy kincs manapság.

Jó lenne, ha a mindennapokban is  minél többször találkozhatnánk élő népzenével, néptánccal és nem csak úgy gondolnánk rá, mint múzeumi darabokra.

Jó lenne, ha az iskolában megszerettetnék a kicsikkel szép hagyományainkat és segítenék a nyitott szívű befogadás élményét kibontakoztatni. Nem pedig unalmas, lapos órákon más zenéhez szokott fülű gyermekeinket "elvadítani" még a népzene környékéről is. Tisztelet a kivételnek!

Jó lenne, ha mi magunk is törekednénk művelni magunkat ezen a téren is.

Azt gondolom, hogy aki ezen adások valamelyikét is látta, az kapott egy kis lendületett, hogy ismét felfedezhesse magának ezt a csodálatos világot.

A műsor szerkesztőinek és kivitelezőinek - beleértve a műsorvezetőket is - ezer hála ezért az ízlésesen kivitelezett versenyért, ahol nem volt  politika, nem volt csöpögő, szirupos, magyarkodás, hanem tisztes szakmai hozzáállás és színvonalas közvetítés. Jó volt átérezni, hogy egy tehetséges nemzet tagja lehetek, amelynek ilyen csodásan tehetséges fiataljai vannak. Akik átviszik a szerelmet a túlsó partra is. 

Ha vannak ilyen őrzőink, akkor nagy baj nem lehet.....~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~