2011. november 10., csütörtök

Cinege madár haza talált

Néhány napja örömmel tapasztaltam, hogy visszatértek hozzánk kis énekes madárkáink a cinegék. Hogy nyáron merre jártak, még nem volt időm megtudakolni tőlük, mert egyenlőre csak keveset tartózkodnak nálunk. Egyszerűen jönnek, énekelnek, össze-vissza szállnak minden fára, bokorra, majd tovább állnak. Egyszerre legalább 8-10 példány jelenik meg és egymásnak felelgetve, nagyon óvatosan tartanak terepszemlét és kóstolót is egyszerre.
Idén is vettem neki "madár golyó"-t, mert tavaly is előszeretettel csipegették, s lehullott szemeket szinte kizárólag a vörösbegy szedegette fel.

Van köztük szén- és kék cinke is + néhány szürkés hátú őszapó is. Kedves kis madárkák és olyan koncertet adnak arra az 2-5percre, hogy a profi énekesek is megirigyelhetik.
Niethammer Zoltán   fantasztikus cinege blogjában rengeteg minden megtudható ezekről a kis állatokról. Van sok kép és webkamerás videó is. Érdemes böngészgetni közöttük.
A nála található képek Zsoldos Márton munkái, aki nagyon élethűen, ugyanakkor  "költőien" adja vissza a természet szépségeit