2018. szeptember 24., hétfő

Balkán 2018 - Počitelj

Igazi kellemes meglepetés volt számunkra ez a kicsiny falu. Az út mellett szerényen meghúzódó település, s ha gyorsan közlekedsz, bizony már át is futottál előtt. Egyébként 6 évig Mátyás király fennhatósága alá tartozott.  Igaz utána ott voltak a törökök vagy 400 évig.

Ha Dubrovnik felől érkezek, akkor hirtelen jobbra egy kis parkolóval találkozol. Állj meg és nyisd ki a szíved.

A meredek hegyoldalnak nekivágva helyi kézművesekkel és árusokkal találkozhatunk, de sajna az ő kínálatuk egy része is olyan turistáknak való kacat, mint amit már itthon is látni sok helyen. Lehet másnak tetszik, de nekünk ez nem jött be sehol.

De ez csak sallang, a lényeg maga a település a török kori kőházaival, a dzsámival, a romos várával és meredek hegyoldalával. Csúszós, hepe-hupás emelkedőn juthatunk feljebb és feljebb. A kövek és a növényzet mögé megbújó török stílusú házak egymás után mutatják meg magukat. A kilátás egyre szebb és izgalmasabb.

Az út felénél felérünk Ali pasa dzsámijához, ami fel van újítva. Kendővel nőknek is látogatható. Éppen imához készülődtek, szólt az imára hívó ének.
Előtte szintén árusok a szokásos portékával.

A hegytetőn magasodik a vár és a várfal romja, ami így is nagyon érdekes. Gyönyörű kilátás nyílik a Neretvára. Ha arra jársz kedves utazó, mindenképpen állj meg pár órára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése