2015. február 7., szombat

Szösszenet 1.

Állok a Postán, hogy befizessem a 10.000 Ft-t büntetést, amelyet egy vidéki parkolócég nem túl korrekt megoldással sok autósnak naponta kioszt, és a következőt látom,

Egy nem túl elegáns úr - kínai ruha, csíkos nylon szatyor - vett egy sorsjegyet a postás hölgytől. Nem tudom miféle volt, de kb. egy A5-os lap volt. A lényeg, hogy nem csak úgy egyet kért, hanem a csomag 6. darabját. A hölgy leszámolta az első ötöt, majd a hatodikat átnyújtotta. Az úr elment.

Nekem meg eszembe jutott, hogy vajon miért a hatodikat kérte? Szerencse szám? vagy mert páros és több mint 5? Gondolom azért tette, hogy megnyugodjon, nem bízott mindent Fortuna kedvére, ő is tett valamit a szerencséjéért.
Csak, hogy tudjuk: a Szerencsejáték zrt-nél 2013-ban rekordbevétel volt. (A 2014-es adat még nem elérhető)
"Soha korábban nem volt olyan magas a Szerencsejáték Zrt. árbevétele, mint tavaly, a vállalat 243,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 30,6 milliárd forinttal haladja meg a 2012-es eredményt, vagyis egy év alatt több mint 14 százalékkal emelkedtek a bevételek. Ennek részben az az oka, hogy a társaság kihasználta a játéktermek bezárását, de a lakossági reálkeresetek növekedése is pozitívan hatott, és a bevételeket a májusban elindított tippmixpro is emelte, tavaly 5,5 milliárd forint árbevételt hozott az új szolgáltatás. Jól húzott a tippmix is, amelynek bruttó árbevétele tavaly már magasabb volt, mint az ötöslottóból származó bevétel."
Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/rekordbevetel_a_szerencsejatek_zrt-nel.199440.html

Mi lenne, ha ennyi pénzt az emberek megtakarítanának és magukra költenék? Igaz, akkor, hol marad a játékélménye?

"A római mitológiában Fortuna a szerencse, a sors, az élet esetlegességének a megszemélyesítője, istennője. Nevének jelentése: hozam, hozadék, talán az etruszk Vortumna latinizált változata, ami évenként forgó lányt jelent. Ez talán az élet körforgására utaló elnevezés, ami a Bona Rotae (a sors forg[and]ó) középkori szállóigében csúcsosodott ki. A görög Tükhé megfelelője, Iuppiter leánya. Ünnepe június 11-én, a Fors Fortuna napja volt.
Kultuszát Servius Tullius vagy Ancus Martius vezette be. Temploma a Forum Boariumon állt, ezenkívül a Quirinalis-dombon is volt nyilvános szentélye."
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fortuna_%28istenn%C5%91%29