Filmek

Zolnay Pál - Fotográfia / Photography (1972)

Régen látott keserédes nagy kedvenc. Sok emléket idéz a 70-es évekből. Mi pont 1972-ben költöztünk le 6 évre vidékre. Szinte ismerősek a karakterek, akik a filmben szerepelnek. Zala és Iglódi is nagyon jók. Sebő zenéje nagyon illik a filmhez.
Falfúró -Szomjas György

 Milyen más, több mint 20 év távlatából az akkori világunkat, "életünket" újranézni. Érdekes.

 

 

Életek éneke - Bereczki Csaba

Egyik Filmszemlén láttam. Na, ennyit az előítéletekről. Nem vagyunk egyformák és ez jó. Nagy részét végig bőgtem.  Ezek az emberek egyszer kinn kapálnak a földeken, etetik a disznóikat utána felmennek a színpadra és csodálatosan zenélnek. Románt, magyart egyaránt és szívből.

Összefoglalójából: Egy faluban, valahol Románia közepén néhány ember állja körbe a 76 éves korában meghalt híres magyar cigányzenész hegedűs sírját. Halálhírére összesereglett a régió összes zenésze, hiszen mindnyájan őt tekintették mesterüknek. Erdély más-más vidékén, egymástól távol élnek. Itt és most, mesterük emlékére zenélnek. A Mester elment, de egy új banda születik, a 27 tagú zenekar. Cigányok, románok, magyarok, egész Erdély itt van...
Sára Sándor - Feldobott kő 


Nagyon szép film, fájdalmasan szép képi világgal.

Összefoglalójából:  Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az '50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő "egyetemei". Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli.

 

 Jesus Christ superstar

 

 

Tegnap este csonka családilag (mert leányka nem volt itthon) megnéztük ezt a filmet újból. Már régen nem láttam és most nagyon jó volt újra átélni. A fiamnak is tetszett a zene, a kamerázás és úgy minden. Nem csoda, ez egy remekmű.