Színkímélő, bőrbarát mosás mosódióval. A természet hozta létre. Ez a kis apróság képes környezetbarát módon tisztává és puhává varázsolni a ruhákat. A mosódió ára kb. harmada a mosópor költségének. Mosás mellett használható általános tisztítószerként, mosogatáshoz, hajmosáshoz, de megállja a helyét levéltetvek ellen is.
Itt találja a mosódióval kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések- válaszok felsorolását.
Hogyan kell használni a mosódiót?
Tegyen 2-4 szem mosódiót a mellékelt mosótasakba, vagy egy páratlan zokniba. Kösse be alaposan a tasak száját! Tegye a ruhák közé a mosógépbe. A dió végig a gépben marad, az öblítés alatt sem kell kivenni.

Honnan származik a mosódió?
A mosódió a „kínai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése, a licsivel és a rambutánnal rokon növény. A mosódió az indiai és indonéziai dzsungelekben terem. A lehulló termését gyűjtik össze a helyiek, akik már évszázadok óta használják.
Hogyan működik a mosódió?
A mosódió úgy működik, mint egy mosószer. Szaponint tartalmaz, egy teljesen természetes felületaktív anyagot. Ezzel szemben a hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) eltávolítja a szennyeződést a szövetből. Ezután a mosódió szaponinja tartja a piszkot a vízben feloldva (megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában) amíg ki nincs öblítve.
Hol van a hab?
A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz „elkápráztatni” a vevőket, hogy a termékük működik. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony!
A mosódió anélkül tisztít, hogy szüksége lenne a „habos trükkre”. Mivel alacsony habzású, ideális a HE (high efficiency) és az elöltöltős mosógépekhez.
Másra is használhatom a mosódiót ruhamosáson kívül?
Igen! Az indiai Ayurvédikus tudományban a mosódió bőr- és hajtisztítóként szerepel. Balin művészek készítenek belőle gyönyörű ékszereket, és batikolt textileket. Ismerjen meg még több mosódió felhasználási módot, és azt, hogyan lehet univerzális tisztító folyadékot készíteni belőle.
Túl lehet adagolni a mosódiót?
Általában 3-4 teljes mosódiót ajánlunk mosásonként. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához vagy ha hideg vízben mos, használhat többet is. Abból fogja tudni, hogy túl sok diót használt, hogy mosás után merevnek érzi a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni.
Használhatom többször is a mosódiót?
Igen! A mosódióban lévő szaponin gyorsan feloldódik forró vízben, míg hideg vízben lassabb a folyamat. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, és ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat. Mikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érzi a mosódiót megdörzsölve tisztának vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalom.
Használhatom a mosódiót bármilyen hőmérsékletű vízben?
Igen! A szaponin gyorsan kioldódik a forró vízben, és lassan a hideg vízben. Általában 35 foktól gyorsul fel a kioldódás. Mikor hideg vízben mos, érdemes a kis tasakban előáztatni a mosódiókat egy kevés forró vízben a szaponin kioldódásának érdekében. Pár perc áztatás után öntse a kapott oldatot a hideg vizes mosáshoz.
Ki kell-e venni a mosódiót az öblítési periódus alatt?
Nem szükséges kivenni. Nincs szappanszerű maradvány, amit el kellene távolítani. Az öblítéskor visszamaradó kevés szaponin puhaságot és tartást ad a ruháknak. Ha a mosógépe alkalmas rá, le is állíthatja, az öblítő ciklust kihagyva.
A mosódió okoz allergiát?
Nem! A mosódió 100%-ban természetes, biztonságos és nem ismert allergiás hatása. Ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek. Az indiai Ayurvédikus gyógyászat a mosódiót tradicionálisan bőr elváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja.
Egészben is használhatom a mosódiót a magjával?
Nem. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásárolt.
A mosódió port betehetem a mosóporos rekeszbe?
Nem. Bár liszt finomságúra van őrölve, az apró részecskék nem oldódnak vízben, ezért a héjaknál megszokott tasakban kell használni, alaposan bekötve a száját.
El kell-e távolítanom a korábban használt vegyszer maradványokat a mosógépemből, mielőtt mosódióval mosnék?
A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtasson végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 teljes mosódiót téve a mosótasakba.
Allergiás vagyok a mogyoróra. Mosódiót használhatok-e?
Igen! A mosódió valójában a licsivel rokon szárított gyümölcs. A mogyoró allergiában szenvedők biztonsággal használhatják a mosódiót!
Van illata a mosódiónak?
Igen is nem is. A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretne illatot, csöppentsen néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea vagy narancsvirágolaj illat használata.
Kell textilöblítőt használnom?
Egyáltalán nem. A mosódió természetes módon teszi puhává a ruháit. Valójában a mosódiót rendszeresen használják drága selymekhez, hogy tartást és fényt adjon az anyagnak. Imádni fogja a ruhái tapintását mosódiós mosás után. Csökkenti a statikus feltöltődést.
A mosódió biztonságos a finom anyagokra nézve?
Igen! A mosódió ideális a finom anyagok kímélő mosásához, mint például a pamut és selyem!
A mosódió kíméli a színeket?
Igen! A mosódió 100%-ban természetes és kímélő. Ragyogni fognak a színek!
A mosódió igazán kifehéríti a fehér ruhákat?
Az igazán szép fehér színhez mindig különítse el a színesektől, és adjon hozzá környezetbarát fehérítőt (natrium-perkarbonát), vagy mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.
Mi is az a nátrium-perkarbonát?
A nátrium-perkarbonát egy környezetbarát, környezetre ártalmatlan aktív oxigénforrású vegyület. Ismertebb neve: szilárd hidrogén-peroxid. Vízben oldódva aktív oxigénre és nátrium-karbonátra (mosószóda) bomlik. Kiváló fehérítő és folttisztító tulajdonsággal rendelkezik, ezen felül fertőtlenítő (baktérium- és csíraölő) hatású. Nemcsak fehér ruhákhoz használható! Aktív oxigén segítségével a szerves foltokat kiválóan oldja, miközben a színeket kíméli. Ha erősen szennyezettek a ruhák vagy makacs foltok vannak rajtuk (lehet sár, fű, vér, barack, alma folt...), szintén a nátrium-perkarbonát a legjobb választás. Makacs foltokhoz: készíts belőle kevés vízzel "pépet", kend be a foltot és áztasd 1-2 óráig, majd mosd ki a szokásos módon.
Segít energiát és vizet megtakarítani a mosódió?
Igen! Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag, használhat rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatja.
Használhatok mást is a mosódióhoz?
Igen. Használható más szerekkel is, mivel a mosódió nem biztos, hogy magában képes a legdurvább szennyeződéseket, foltokat kivenni. Bármilyen bevált előmosást alkalmazhat ilyen esetben.
Meddig tartható el a mosódió?
Amíg el nem használja.
Mi történik, ha valaki megissza a folyékony mosódiót, vagy lenyeli a mosódióhéjat?
Nem kell aggódni. Az egyetlen esetleges probléma a gyomorfájás.
Lehet a ruhákkal együtt szárítani a mosódiót?
Igen. Nem károsodik tőle a mosódió.
Mit tehetek a kimerült héjakkal?
Elfogyott a szaponin a mosódióból, ha már nem érzi a héjakat teljesen tisztának, és nem habzik, amikor megdörzsöli őket. Ha még használhatók, szárítsa meg őket, és később felhasználhatja. Mikor már megérettek a kidobásra, csak tegye a komposzthoz.
Barnás, sárgás lett a mosógép, és a ruhák is elszíneződtek. Miért?
A mosódió minimum 3-4-szeres túladagolása okozhatja. Ilyenkor betartva az adagolási tanácsot mossa ki újra a ruhákat. Folttisztító só (nátrium-perkarbonát) használata szintén segít.
Meddig elég egy kiló mosódió?
Átlagos családban kb. 1 évig elég mosásra. Ha mosogatáshoz, hajmosáshoz és általános tisztítószerként is használja, akkor értelemszerűen gyorsabban elfogy. A hagyományos mosó- és vegyszerek elhagyásával sokat tehet a környezet és a pénztárcája védelmében.
Mosódióhéj, mosódió por vagy a folyékony mosódió a legjobb választás?
Mindhárom megfelel a célnak. Próbálja ki mindhármat, és használja azt, amelyik a legszimpatikusabb. Az egy mosásra eső költség a fenti sorrendet követi.
A fentiek közül melyiket a legkönnyebb használni?
A legkönnyebb a folyékony kiszerelés használata, könnyű adagolni, fix hatóanyag tartalom. A második a por, az egyenletes kioldódás miatt.
És végezetül, ha jelenleg még ódzkodsz az újtól, nem mered mindenhez használni, akkor is érdemes kipróbálnod!
Miért bántanád környezetünket, vizeinket, földünket, ha egyszer mosásunk 80%-a csak felfrissítést igényel.
Legalább ezeknél térj át mosódióra, és Te is tettél valamit Földünkért, és nem utolsósorban kímélted a bőröd és pénztárcád!

A képet és további információkat ITT találtam