2011. november 23., szerda

Seregély tánc fekete-fehérben

A seregélyek igen kedves madarak -bár talán a szőlős gazdáknak más a véleményük - és a képek tanúsága szerint jól tudnak táncolni is a levegőégben.
A mellékelt weboldalon sok érdekes írás van, de ezt most azért emeltem ki, mert tényleg csodálatos a madarak tömeges együttmozgása és nagyon teszik, hogy ezt fekete -fehérben örökítették meg.

Annak idején a színes film megjelenésével temetni kezdték ezt az ősi technikát, de az idő bebizonyította, hogy szükség van rá és sokszor kifejezőbb is mintha szivárványszínekben pompázna az adott kép. Ezek a fotók pont ilyenek. Így tökéletesek.

Ezen a remek oldalon sok érdekességet találtok, pl. ezt a témát is:

„Senki sem tudja, miért teszik. Mégis minden ősszel sok ezer seregély táncol a skóciai Gretna fölött. A madarak, amelyek ezidőtájt milliószámra érkeznek ide Oroszországból és Skandináviából a tél hidege elől, alakjukat egyfolytában változtató mágikus felhőket alkotnak, amelyeket murmuration-nek neveznek. A szaktudósok sem tudják pontosan, hogyan csinálják. Még a komplex algoritmikus modellek sem adtak kielégítő magyarázatot ezeknek az apró madaraknak a száz milliszekundumnál is rövidebb reakcióidejére, amellyel ezekben a gigantikus felhőkben összetömörülve képesek elkerülni az összeütközést és a ragadozókat. Az alkonyati égen előadott erőmutatványuk ellenére a seregélyek száma jelentősen csökkent az utóbbi években Angliában, talán költőhelyeik megfogyatkozásának következtében. De még mindig számos angliai legelőn térnek nyugovóra (és előtte némi csevegésre) az esti tánc után.”
Sonia van Gilder Cooke, Time LightBox, 2011.11.3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése