2011. november 21., hétfő

Alvászavarok ellen Csoda Tej, tej, tej.....

A mi családunk nagyon szereti a tejet. Leginkább hidegen isszuk vagy kakaó formájában. Esetleg tejeskávé is lehet. Gyermekkoromban rengetegszer ittunk tejeskávét, amibe kenyeret aprítottak, ezért ez is volt a neve: Aprított. Nem tudom máshol szokásban volt-e ilyesmi, de ott Rákóczifalván igencsak. Én nem szerettem, ha a kenyér szétázik benne, ezért inkább csak a héját szerettem beletenni. Ma már nem iszom tejeskávét, valahogy elég volt belőle.

Viszont a finom tehéntejből elfogy vagy három liter naponta. Négyen vagyunk, tehát ez nem nagy kunszt, gondolnám. Hiszen gyakran főzök tejes ételeket, illetve minden másnap készítek kefirt, oda is elfogy jó pár liter.

Régebben a közeli faluból hoztuk egy kis boltból a tejet, mert finom, igazi  tejecske volt, de aztán annyira felemelték az árát, hogy átszoktunk máshová. Egyszer az a vicces helyzet adódott, hogy a kiszolgáló hölgy megkérdezte, macskákat tarunk-e, hogy ennyi tej fogy nálunk, mert mi többet viszünk mint másik öt vevő együttvéve. Jót nevettem. Mondtam van cicánk, de mi vagyunk a fő fogyasztók.Egy paleo-s diétát tartó hölgy oldalán azt olvastam, hogy nem szabad tejet inni, hiszen a felnőtt állatok sem isznak tejet, s ez is bizonyítja, hogy a tejivás nem egészséges. Tudom a tejet sokszor eltemették, leszólták és állandóan ráragasztanak hangzatos jelzőket, de nekem az a tapasztalatom, hogy a tej egészséges és bizony a felnőtt állat is meginná, ha kapna. De a természet - nagyon okosan - úgy szervezte meg, hogy az anyaállatok csak addig szoptatják kicsinyeiket, amíg az feltétlenül szükséges, utána a következő nemzedékre gondolva és felkészülve akár el is kergetik kuncsorgó csemetéiket.

De, hogy az alvászavarok ellen is jó lehet a tej, azt azért nem gondoltam volna. Az alábbi cikket itt találtam, és érdekes dolgokat ír le benne a szerző. Bár nekem szegény tehenek jutottak eszembe, kiket viszont nem hagynak aludni még éjjel sem. Gondolom nekik más a véleményük erről az egészről. Na mindegy, ez van. Minden esetre megyek és iszom egy jó pohár tejet és megyek aludni. Hátha.....

Németországban jóformán népbetegségnek számítanak az alvászavarok: a 82 millió lakos közül minden harmadiknak megkeserítik az életét.

 •  A baj ellen altató tablettákkal lehet védekezni - vagy pedig azzal a "szenderítő itallal", amelynek receptjére nemrég kért szabadalmi oltalmat egy müncheni cég. A nedű nem más, mint tej - viszont különleges tej. Rendkívül magas ugyanis a benne lévő alváshormon, a melatonin aránya. Némely altatóval szemben az új szernek, amely már kapható német gyógyszertárakban, semmilyen mellékhatása nincs.  A melatonin szabályozza valamennyi emlősállat (és az ember) nappal-éjjel ciklusát. Kizárólag sötétben kerül a vérbe - tehenek esetében pedig a tejbe. Ezt az adottságot használták ki bajorországi kutatók. A müncheni Milchkristalle GmbH szakemberei olyan fejési módszert dolgoztak ki, amelynek révén a többszörösére növelhető a tej melatonin-tartalma. Bár a tejről régóta ismert, hogy van benne alváshormon, a nagyüzemi tehéntartás körülményei között ennek a mennyisége minimális. Egyrészt azért, mert az ilyen istállókban még éjszaka is erős fényű lámpák világítanak, másrészt az állatoknak adott takarmányban alig van olyan alapanyag, amely serkentené a melatonin képződését.


  A müncheni módszer lényege: az istállóban éjjel csak vörös, narancs és sárga fénykeveréket adó lámpák égnek. E fénysugarak hullámhossza nem csökkenti a tejben képződő melatonin mennyiségét. A tehenek ugyanakkor látnak, ami szintén fontos, mert teljes sötétségben elveszítenék tájékozódásukat, nyugtalanná válnának, egymás felé döfnének, ami megnehezítené a fejést - a tejükben pedig szinte nullára redukálná a melatonint.


  A fenti fényspektrum hatására az állatok nyugodtak maradnak, viszont szervezetük úgy reagál, mintha teljes volna a sötétség: beindul a melatonin termelése - árulta el a Berliner Morgenpost című újságnak Tony Gnann, a Milchkristalle igazgatója. A másik serkentő tényező a takarmány. A tehenek egyfajta gyógynövény-keveréket kapnak, amelyhez jócskán kevernek gondozóik lucernát. Ez a hereféle növény nemcsak rendkívül gazdag fehérjében, de sok benne a tryptophan, amely viszont a melatonin-termelés "alapanyaga".


  A teheneket hajnali 2 és 3 óra között fejik, a fejőgép csöveiben áramló tej 25-ször annyi melatonint tartalmaz, mint a boltokban kapható biotej. A jobb eltarthatóság és a könnyebb kezelhetőség érdekében a "csodatej" kristályosított por alakban kerül forgalomba. Lefekvés előtt egy órával tejbe, joghurtba vagy más tejtermékbe keverve kell bevenni - és a hatás garantált. A kísérleti személyek - akik között "éjjeli baglyok" is voltak - könnyen elaludtak, átaludták az egész éjszakát, reggel pedig a szokásosnál kipihentebben ébredtek.

  forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése