2011. július 14., csütörtök

Sárgabarack

Ha nyár, akkor befőzés. Egyikből a másikba esünk, nincs megállás. Már elmúlt az eper, málna, ribizli, cseresznye, meggy szezon, most vagyunk a sárgabarack időszakának közepén, de már itt a szeder is. Tehát pihenni nem lehet, csak szorgalmasan munkálkodni.
A barackot sokféleképpen lehet eltenni, most az általunk alkalmazott eljárást írom le:
  • válogatás
  • mosás
  • főzés:
    • lehet egyben, 
    • de most úgy jártunk a barack egy részével, hogy a mag mellett valamitől barna volt a húsa. Ez főzés után sajnos nagyon csúnyán nézett ki. A szép aranyos-pirosas szín helyett barna foltok úszkáltak a barackban. Ezért főzés előtt kimagoztuk és láss csodát kivilágosodtak a barna foltok, csak egy-két esetben kellett kivenni a gyümölcsöt a többi közül.
  • héj lehúzása - ez egy sarkalatos pont
    • sokan nem veszik le, esetleg össze is darálják az egész barackot
    • mi úgy gondoljuk, sokkal szebb színe lesz héj nélkül (nem barnul be), illetve a héjon sokszor kisebb-nagyobb sérülések, foltok, száradások találhatók, amik rontják a dzsem állagát, ezért minden esetben fűzés után lehúzzuk a héját, ami egy kicsit macerás ugyan, de elég hamar lehet vele végezni
  • 24 órás cukorban állás
    • szerintünk ez is nagyon fontos lépés, mert a barackok általában nem egyforma érettségűek és a cukorba jobban utolérik egymást, illetve az ízanyagok jobban érvényesülnek
  • dzsem vagy lekvár főzés?
    • mi a dzsemre esküszünk, mert  egyrészt szeretjük, ha darabos, másrészt a kevesebb főzéssel talán több értékes alkotóelemet megtarthatunk a kész dzsemben
    • nagyanyáink ilyenkor kint az udvaron egy nagy üstben főzték a lekvárt, hosszú-hosszú órákon át, hatalmas lapáttal kellett folyamatosan kevergetni a masszát, így ez egy egész napos elfoglaltság volt, amibe az unokákat is rendszerint bevonták
  • dunsztolás
    • két napig szoktam benn hagyni a száraz dunsztban és utána mehet a helyére a kamrába
Szerintünk a barckdzsembe a cukron és némi tartósítón (Na-benzoát) kívül nem kell semmi. Olyan magas a pektin tartalma, hogy gyönyörű, sűrű állagot kapunk, nem szükséges mesterséges zselésítő anyagot használni hozzá. A bolti termékekkel össze sem hasonlítható fenséges dzsemet kapunk, amire a család rájárhat egész télen. Vigyázat Mackó a kamrában!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése