2017. szeptember 18., hétfő

Olaszországi utazás -tanácsok első kézből tapasztalat alapján

Olaszországba menni egyet jelent az örömömmel  és a feltöltődéssel. Aki csak teheti próbálja ki.

Persze manapság, amikor oly sok kíváncsi turista lepi a "csizma" különböző tájait nem könnyű felhőtlen perceket átélni. A sorban állások és a hömpölygő tömeg talán elriaszt sokakat, de egy kis odafigyeléssel és szervezéssel könnyíthetünk e problémán.

Tanácsom: 
  • Ha lehet ne főszezonban menjünk, mert bizony néha kitehetnék a megtelt táblát akár Velence, akár Róma vagy más központi helyek utcáira is. Tavasszal és kora ősszel, a mediterrán időjárás áldásos hatása segítségével nagyon kellemes időtöltésben lehet részünk. 
  • A kora reggeli órák csodálatosak tudnak lenni egy ébredező városban. Ilyenkor turistatársaink jó része még alszik és mi tanúi lehetünk az ott lakók normális életvitelének, szokásainak. S ráadásul fényképezni is könnyebb. 
  • Délután nekünk is érdemes sziesztáznunk akár egy parkban, akár a szálláson, de jó tudni, hogy a legtöbb üzlet ilyenkor bezár és ügyeket nem fogunk tudni intézni. Ráadásul a boltok jó részénél ki sincs írva, hogy mikor fog kinyitni. Talán 3-kor. Vagy esetleg fél4-kor. De lehet, hogy 5h lesz belőle. Senki sem tudja megmondani. Ha persze kinyit egyáltalán és a tulaj nem dönt aznap úgy, hogy inkább a kupadöntőt nézi a tévében, minthogy szolgáltasson.

  • Ha gépkocsival érkezünk, akkor érdemes olyan szállást keresnünk, ahol van privát parkoló, mert ez sok kellemetlenségtől menthet meg bennünket.
  • Ne higgyünk mindig a GPS-nek, mert olyan utcákra is bevisz bennünket, ami éppenséggel sétáló utca, vagy csak helyiek mehetnek be, vagy csak bizonyos időszakokban, stb....
  • A parkolásnál legyünk körültekintőek, mert nagyon nem egyszerű. Van ahol csak 1-2 órát szabad állni. Van, ahol védve a helyi lakosokat - nagyon helyesen- csak ők parkolhatnak, külön engedéllyel. Van ahol lehet parkolni, de az automata maximum csak 2 órára ad jegyet és nincs mobil parkolásra lehetőség. S nagy szerencsére néha találni olyat is, ahol több órányi időre is kifizethetjük az ott tartózkodást. Csak aztán ne felejtsünk el időben visszaérni! 
  • Illetve néhol vannak Garázs feliratú belső udvarok, ahol a turista legnagyobb megrökönyödésére elkérik a kulcsot és ők parkolják le az autót. S csak a végén kapjuk vissza. Elsőre kicsit meredeknek tűnik, de nem volt vele problémánk, nem tűnt el semmink. Sajnos itt a díj kb. a duplája mint az utcai parkolóknak. Viszont ha tiltott zónába hajtottunk véletlenül, akkor egy ilyen beállással megúszhatjuk a büntetést, hiszen ők rendszám alapján lejelentik az autót, és kifizetik az adót is rá. 

De legyen bármilyen is az időjárás, legyen bármekkora is a tömeg és kerülj bármilyen nehéz forgalmi helyzetbe, élvezd azt a pár napot amit ott tölthetsz és lesd el a helyiektől, hogy élni jó és  érdemes!

Jó utat és jó kikapcsolódást!

Barátsággal,
Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése