2012. január 8., vasárnap

Egyszerű csodaszer




Jókat szoktam mosolyogni magamban, amikor olyan hirdetések mennek a rádióban, mint:
  1. hétvégén tele eszi magát anyuci főztjével és akkor felfújódik a hasa, tehát be kell kapni gyorsan a reklámozott pirulát, mert csak úgy oldható meg a probléma
  2. fáj a feje, de neki fontos ez+az van, tehát be kell kapni gyorsan a reklámozott pirulát, mert csak úgy oldható meg a probléma
  3. álmatlanságban szenved, tehát be kell kapni gyorsan a reklámozott pirulát, mert csak úgy oldható meg a probléma
  4.  stb., stb., stb.,.....
Sajnos szép lassan arra nevelt bennünket a fogyasztói társadalom, hogy józan eszünket félretéve bízzunk mindent másra és másoktól várjuk problémáinkra a megoldást. Már van, aki a kutyáját sem tudja -időhiányra hivatkozva - elvinni sétálni, tehát bérsétáltatót fogad. (Bár végül is ez még jó is, hiszen valakinek munkát ad legalább.) Elfogadjuk és birtokolni akarjuk a gyártók mindenféle újabb kütyüjét, mert azt hisszük, hogy attól boldogabbak leszünk, vagy teljesebb lesz az életünk.

Nekem erre a kedvenc példám az elektromos kenyérszeletelő kés. Tehát fogom a kezemben, ő meg szépen berregve és ide-oda mozogva elvágja a kenyeret, nekem csak tartani kell.  Ide jutottunk: nem tudunk pár mozdulattal leszelni egy szelet kenyeret? Úgy jártunk mint Misi mókus kalandjaiban azok a mókuskák, akik jólétükben már úgy eltunyultak, hogy mikor jött az ellenség már a fára sem tudtak felmászni.

Azt csak kevesen gondolják végig, hogy pl. hiába van nekem bevezetve a kábel tv, ha az elérhető 10-50-100 csatornán ugyanaz a nézhetetlen vacak blődli megy. Mert ugye van a lövöldözős, az okoskodón nyomozós, a különlegesen gyógyítós, a világvégés, a rombolós, az öldöklős, a  pusztítós, a családias jópofizós, az állatos, a főzős, a természetjárós (de főleg úgy, hogy a kamera többet mutatja a riportert mint a tájat), a nevetőgépes, stb., stb., stb., .....

Hiába veszem magam körük mindenféle dolgokkal, amiről azt hiszem teljesebb az életem, bármikor történhet valami - tragédia, betegség, földrengés, válság - amikor újra ki vagyok szolgáltatva és nem készültem fel rá.

De térjünk vissza a fenti három ponthoz. Hiszen van megoldás gyógyszer nélkül is.

  • Nem muszáj úgy teleennünk magunkat, hogy mozdulni sem tudjunk, még ha nagyon finomat is főzött anyuci. Érdemes kicsit visszafogni magunkat és akkor elkerülhető a baj. Ennyi. De ha esetleg mégis felfújódott az a poci -mert pl. bableves volt ebédre- és nagyon zavaró akkor egy kávéskanál szódabikarbóna az egyszerű csodaszer, amit már nagyon régen használnak az emberek, csak túl egyszerű. Ezért gyanakvással nézünk rá és még ráadásul sem a tv-ben, sem a rádióban, nyomtatott médiában nem reklámozzák. Még szerencse, hogy a neten viszont sok hasznos tudást lehet vele kapcsolatban összegyűjteni. Indulj el ITT. 

  • Sajnos a fejfájás elég gyakori manapság, aminek legtöbbször a stressz az oka, de néha elég lenne egy kis szellőztetés a helyiségben illetve meginni 1-2 pohár vizet, mert a kiszáradás is gyakori jelenség a "modern" embernél. A stresszoldás már nem egyszerű feladat, de talán hasznosabb lenne megtanulni néhány ilyen praktikát -pl. légzésterápia -, mint állandóan gyógyszert bekapkodni minden gondolkodás nélkül.

  • Az álmatlanság megint modern kori jelenség, akárcsak a fejfájás. Régen azok az emberek, akik kora reggeltől estig fizikailag is jól elfáradtak nem igen ismerték ezt a problémát, mert örültek ha néhány órára ágyba kerültek és mély álomba zuhantak. A mai ember fáradságát leggyakrabban nem a fizikai  kifáradás okozza, hanem az anyagi- és lelki problémák összetornyosulása, a magas munkahelyi- esetleg otthoni stressz mértéke és ehhez hozzájárul a mozgásszegény életmód. Mit lehet tenni? Próbáljunk rendszert vinni az életünkbe, mozogjunk többet, feküdjünk le időben aludni és ha nagyon muszáj valami altatószerhez folyamodnunk, akkor használjunk valami természetes anyagot, ne pedig szintetikus vegyszert. Ilyen a citromfű is, amelynek teája nyugodt alvást biztosít és akár mi magunk is megtudjuk "termelni" az alapanyagot a kertben vagy a balkonon is. S azt is végig kell gondolnunk, hogy problémáink egy részét mi magunk gerjesztjük magunknak és ha tudunk, próbáljunk meg ezen a szokásunkon változtatni. 
kép helye:

Jobb ha tudjuk: csodaszerek nincsenek. 
Mi magunk vagyunk a csoda.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése