2011. november 30., szerda

Elhunyt Zdenek Miler, a Kisvakond atyja

 Gyermekkorunk kedves figurája volt a Kisvakond, aki kedves történeteivel, csilingelő nevetésével mindennapjaink része volt. Szerethető figurák és szép rajzok tették élvezetessé a rajzfilmeket, nem volt benne erőszak és villódzó fény, mint a mostani gyermekfilmek többségében. Az első filmben - A Kisvakond nadrágja - nagyon imádtam azt a részt, amikor a lent megtilolja a sün hátán és szép gomolygó valami lesz az addig cikk-cakkosra tört lenszálból (04:03).

Zdenek Miler, köszönjük!

 Forrás:  Index:        
http://index.hu/kultur/2011/11/30/elhunyt_zdenek_miler_a_kisvakond_atyja/ 


Kilencven éves korában szerdán elhunyt Zdenek Miler cseh filmrendező, a világhírnévre szert tett csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond megalkotója.
Zdenek Miler cseh animációs filmrendező és képzőművész egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte: hetven rajzfilmjéből hatvannak a hőse a Kisvakond (csehül Krtek), és Miler sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg.
Miler pályafutása a háború alatt a zlíni filmstúdióban indult, majd a prágai Barrandov stúdióban dolgozott. Első saját, máig is elismert filmjét 1948-ban már itt készítette A milliomos, aki ellopta a Napot címmel.
20060817 zdenek miler zpc muzeum
1956-ban találta ki a Kisvakond-karaktert, amikor oktató és nevelő célzatú filmek rajzolásával bízták meg a textilipar és a ruhagyártás-témakörben. Nem szokványos propagandafilmet akart készíteni, hanem szerethető karaktert keresett, mikor gondolkodás közben - a legenda szerint - felbukott egy kerti vakondtúrásban.
A rajzfilmsorozat 1957-ben indult, a 12 perces A vakond nadrágja című, máig legismertebb résszel, ami azonnal elnyerte a Velencei Fesztivál Ezüstoroszlán-díját. A sorozat érdekessége, hogy a szereplők a filmben nem beszélnek, csak különböző indulatszavakat és hangokat használnak (mojmoj, ahoj, satöbbi), ezeket Miler két lánya egy-egy szavas felkiáltásaiból vágta össze.

A Kisvakond a cseh filmgyártás legkelendőbb exportcikke lett, a kalandjait 85 ország vásárolta meg. A sorozat utolsó, 60 résszel későbbi, ötperces része 2002-ben készült el A Kisvakond és a béka címmel. (Kisvakondos meséket itt nézhet.)
Miler még 1989-ben levédette a Kisvakondot, és engedélyt adott a merchandising termékek (pólók, párnák, satöbbi) forgalmazására. Nem adta el viszont a film- és könyvjogokat.
A plüssvakondot a Moravská Ustrenda nevű szövetkezet állította elő, aminek tavaly 1,5 millió dollár bevétele származott a figurából. A plüssfigurája idén kéthetes űrutazást is tett. Az amerikai Endeavour fedélzetére a cseh anyóssal rendelkező Andrew Feustel vitt magával egy Krteket.
Kisvakond az űrben
A Kisvakond-könyvek cseh, német és magyar kiadásait együtt számolják, 20-25 ezer példány fogyott el mindegyik Kisvakond-könyvbõl 1971 óta. 2004-ben adták ki az utolsót. Összesen több, mint ötmillió példány Kisvakond-könyvet adtak el.
Václav Klaus cseh köztársasági elnök pedig 2006-ban magas állami kitüntetést adományozott az életművéért Zdenek Milernek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése