2011. október 3., hétfő

Szép Magyarország


Szerencsére ma már csak pénztárca kérdése és bármikor utazhatunk külföldre. Nekem is volt alkalmam megfordulni itt-ott, sok érdekes és egzotikus táj van a világon, de nekem a legszebb mégis csak Magyarország. Bárhol is voltam egyszer csak felütötte a fejét a honvágy és nem volt mese jönni kellet haza. Sok olyan szeglete van ennek az országnak, ahol mi honpolgárok sem fordulunk meg tömegesen, pedig nagyon is megérné egy kirándulás erejéig felkeresni ezeket a helyeket. 
Most, hogy Sárváron, pontosabban Rábasömjénben volt dolgom ezen a csodálatos hétvégén egy kis időre megálltunk Szelestén, ahol egy nagyszerű park fogadja a pihenni vágyót.

Szelestei Arborétum

A szelestei arborétum több szempontból is rendhagyó. Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban ezt a felemelően szép ligetes és szabad területeket, valamint sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája, stb.
Rendhagyó az is, hogy az arborétum kialakítása óta nyitva áll a látogatók előtt.

Nyitva tartás
Egész évben látogatható, s a belépés ingyenes.

Elérhetőségek
  1. Telefon: +36-95/365-002
Kapcsolattartó
ifj. Bánó István

Ebben a gyönyörű őszi időben különösen szép volt a park. Hatalmas fák sokasága sorakozik benne, ahol a madarak is igencsak jól érezhetik magukat, hiszen kellemes koncertet adtak látogatásunk alatt. Aki tehet, látogassa meg ezt a szép vidéket. Egy sárvári fürdőzés után jó kis kikapcsolódás ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy nagyon hangulatos kastélyszálló is van a parkban, közvetlen a szép kis kápolna mellett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése