2011. július 30., szombat

Füge

 Első találkozásom a fügével szárított formájában történt. Nem lett a kedvencem. Később a Garda-tó partján ízleltem frissen szedett valójában. Ez már tetszett. A tó körüli úton több helyen is teremnek fügefák. Napsütés, gyönyörű kilátás és ez a csodálatos csemege. Igazán jó pillanat volt. 

 kép helye: http://garda-to.utazni.info/

Akkor a Fővárosi Énekkar kórusában énekeltem és Garda-tó melletti Baldo hegy túloldalán vendégeskedtünk a Coro Soldanella testvér kórusunknál. De erről majd máskor. Térjünk vissza a fügéhez.

Bálint gazda oldalán található egy jó kis összefoglaló erről a gyümölcsről.
Mióta itt lakunk a két fügefa rendre ontja termését, ezért gyakran teszünk el fügét. Néha sajnos elfagytak a fák, de rendre helyrejöttek. Idén az egyik fán nagyon sok szép gyümölcs termett. Itt egy kis mustra.


Elkészítése:
Nagyon egyszerű. Mint minden gyümölcs esetében itt is az alábbi fázisok követik egymást.
  1. válogatás         
  2. mosás
  3. darabolás         -  mi szeretjük ha nagyobb vannak benne, ezért nem vágom túl apróra
  4. cukrozás          -  túl édesen sem jó, most k. 4 kg-ra fél kilogramm cukrot tettem
  5. pihentetés         -  legalább 12 órás, ez azért kell, hogy az ízek összeérjenek + a kevésbé érettek is
  6. főzés                -  felforrás után csak addig főzöm, hogy dzsem állagú legyen
  7. üvegberakás     -  én Na-benzoátot használok tartósításra
  8. száraz dunszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése